Обича ягоди и тирамису? Тогава си пригответе този невероятно вкусен летен десерт.
Необходими продукти за ягодовото тирамису:
за сиропа от джинджифил и лайка
1/2 чаша мед
2,5 см пресен джинджифил, нарязан
4 торбички чай от лайка (по желание)
за крема
4 големи жълтъка, студени от хладилника
500 г маскорпоне, студено от хладилника
1/2 чаша сметана за разбиване, студена
1/3 чаша мед
2 супени лъжици Aperol (по желание)
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
1/4 чаена лъжичка смлян джинджифил
24 италиански бишкоти
1/2 чаша плюс 3 супени лъжици сладко от ягоди
1 чаша нарязани пресни ягоди
Вижте още: Рецепта за класическо тирамису
Начин на приготвяне:
За приготвяне на сиропа. Оставете 1/2 чаша вода, меда и джинджифила да заври леко на средна температура. Оставете да къкри, 1-2 минути, и отстранете от огъня. Добавете пакетчетата чай, покрийте и накиснете 15 минути. Прецедете джинджифила и изхвърлете чая.
В купа разбийте заедно жълтъците, маскарпонето, 1/4 чаша сметана, меда, Aperol, ванилията и джинджифила, докато се смесят и леко се разбият. Не разбивайте повече от 2 минути.
В отделна купа разбийте останалата 1/4 чаша сметана, докато се образуват меки връхчета. Внимателно разбъркайте разбитата сметана в крема с маскарпоне.
Бързо потопете всяка бишкота в джинджифиловия сироп. Не ги оставяйте да стоят дълго, за да не станат твърде влажни. Подредете един слой от потопените бишкоти в тава 23 × 23 сантиметра.
С лъжица се разпределя около половината крем с маскарпоне. Налейте 1/2 чаша сладко от ягоди върху крема. След това подредете един слой нарязани ягоди отгоре.
Потопете останалите бишкоти в джинджифиловия сироп, като ги наредите една по една върху ягодите. Отгоре добавете сметаната и разпределете на гладък слой. Покрийте и охладете за 2 часа или до една нощ.
Преди сервиране намажете с 2-3 супени лъжици ягодово сладко и наредете нарязаните ягоди.