За любителите на кюфтета - предлагаме ви една рецепта, която трябва със сигурност да опитате.
Необходими продукти за маринованите кюфтета:
500 г смляно месо
1 филийка от сух хляб
1 кафена чашка прясно мляко
1 глава лук
1 яйце
нарязан магданоз
5 с.л. олио
2 кафени чашки брашно
черен пипер, кимион и сол на вкус
за соса:
30 г краве масло
1 глава лук
1 морков
1/4 главичка целина
3 скилидки чесън
1 с. л. брашно
1 с.л. доматено пюре
10 зърна черен пипер
3 с.л. вино (оцет)
магданоз
сол на вкус
Вижте още: Топ рецепта: Пържени кюфтета с кашкавал
Начин на приготвяне:
Каймата се омесва с предварително накиснатия в млякото и изстискан хляб, ситно нарязаните лук и магданоз, яйцето, подправките и сол на вкус. От сместа се оформят кръгли, които се овалват в брашното, изтърсват се леко и се полуизпържват в сгорещената мазнина.
Останалата от пърженето им мазнина се прецежда и в нея се задушават дребно нарязаният лук, настърганите морков и целина. Разбъркват се няколко пъти с брашното, счукания чесън и доматеното пюре и се разреждат с гореща вода. Прибавят се подправките и сол на вкус. Сосът се оставя да ври 10-15 минути, след което може да се прецеди.
Прибавят се кюфтетата и ястието се запича във фурна или се вари на тих огън. Малко преди да е напълно готово, се прибавят виното и маслото. При поднасяне порциите се поръсват с нарязан магданоз.
Вижте още: Любимите бабини кюфтенца в бял сос