Предлагаме ви една много лесна и вкусна рецепта за печено цяло пиле. По желание можете да сложите в тавата за печене зеленчуци по избор, за да имате и гарнитура.
Необходими продукти за печенето пиле:
1 ч.ч. кимион
1 ч.ч. горчица
1/4 ч.л. лют червен пипер
1 с.л. плюс 1 ч.л. сол
прясно смлян черен пипер
1 цяло пиле
1 с.л. екстра върджин зехтин
1/2 чаша несолено масло, разтопено
1/4 чаша доматено пюре
1 с.л. пресни листа от мащерка
Вижте още: Кремообразно пиле с гъби и спанак за ценители
Начин на приготвяне:
В малка купа смесете кимион, горчица, лют червен пипер, 1 супена лъжица сол и няколко смлени зърна черен пипер.
Подсушете пилето. Натрийте цялото пиле със сместа от подправки. Оставете да престои на стайна температура за 1 час.
Загрейте фурната до 180C°.
Поставете пилето в намазнена тава.
В купичка разбийте маслото, доматеното пюре, мащерката и останалата 1 чаена лъжичка сол до гладкост, отделете 1/4 за сервиране. Намажете пилето отвсякъде с останалото доматено масло.
Печете пилето в продължение на 50 минути. Оставете да почине 15 минути преди разрязване.
Намажете пилето със запазеното доматено масло и сервирайте със зеленчуци.
Вижте още: Пилешки бутчета с медна глазура