Идват коледните празници, а с тях и любимите сарми. Тази рецепта за приготвянето им ще ви стане любима, а семейството ви няма да се задоволи с това да ги приготвяте само на Коледа.
Необходими продукти за постни сарми с орехи:
15 с.л. ориз
15 ч.л. соеви люспи
3 с.л. смлени орехи
1 малка глава лук
1 праз
2 скилидки чесън
1 малък морков
1 ч.л. смлян червен пипер
1 ч.л. куркума
на вкус: сол, черен пипер, кориандър, дафинов лист
3-4 с.л.
2 с.л. соев сос
15 листа кисело зеле
Вижте още: Само за 10 минути: Разкошен домашен хумус
Начин на приготвяне:
Соевите люспи се заливат с вода и се оставят да престоят.
Измийте ориза и му налейте малко вода. Празът и лукът се нарязват на ситно и се запържват в сгорещено олио.
Когато лукът е почти готов, добавете настъргания морков, след това червения пипер и куркумата. Запържваме съвсем за кратко, като внимаваме пиперът да не загори.
Добавете чесъна, лука, отцедените соеви люспи, подправките и оставете да къкри на по-ниска температура до поемане на водата от ориза.
Върху зелев лист се слагат две чаени лъжички плънка и се завиват сармите. Гответе около час и половина или по-скоро докато зелето омекне. Ако готвите в тенджера под налягане, са достатъчни около 30 минути от момента на завиране.
Ако не използвате соеви люспи, можете да ги замените със смлени ядки. Вместо чаена лъжичка соеви люспи сложете една супена лъжица смлени орехи.