Тези бисквитени гофрети с карамел са толкова вкусни, че цялото ви семейство ще се влюби в тях. Може да ги сервирате както за закуска, така и като десерт за гостите ви.
Необходими продукти з карамелизирани гофрети:
2 яйца
170 г захар
110 г масло
2 супени лъжици суха мая
100 мл топла вода
430 г брашно
лъжица канела
щипка сол
За карамела:
150 г кафява захар
80 г масло
350 мл сладкарка сметана
лъжица канела
ванилова захар
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя карамелът.
Изсипете захарта в тенджера и оставете да покафенее и се карамелизира на слаб огън, след това добавете маслото, разбъркайте и постепенно прибавете сметаната при непрекъснато бъркане. Първият контакт на сметаната втвърдява карамела, затова първо добавете по малко и изчакайте да се разтопи и стане течна смес, след това добавете канелата и ванилията, след това постепенно добавете и останалата сладка сметана. Когато се обедини цялата смес, се сваля от котлона и се оставя на стайна температура да изстине и да се сгъсти карамелът.
За тестото:
В дълбока купа се разбиват яйцата и захарта, към тях се добавя размекнатото масло, след това брашното, предварително смесено с маята и канелата, щипка сол и постепенно при месене с ръце се добавя водата. Тестото се оформя на топка, завива се със стреч фолио и се оставя в хладилника за 30 минути.
От охладеното тесто се правят топчета по 30 грама, колкото да са еднакви и се пекат в загрят гофретник, докато добият хубав цвят. Като се извадят още топли се разполовяват по дължина и се пълнят. В центъра на едната половина се слага малка лъжичка карамел, който се разтапя навсякъде от топлината, веднага се сгъва с другата половина и се оставя да изстине и да стегне.