Любима за неделния ден, а и не само - шкембе чорбата е изключително вкусна и полезна, особено през зимния сезон.
Ето как да си я приготвите сами:
Необходими продукти:
1 кг телешко шкембе
1 л прясно мляко
50 г масло
50 мл олио
50 мл винен оцет
1 с.л. червен пипер
3-4 скилидки чесън
чили (ако обичате люто)
Вижте още: Не сте яли по-вкусна запеканка с яйца
Начин на приготвяне:
Първо, разбира се, трябва много добре да почистите шкембето. Измийте го хубаво и го нарежете на парчета. Поставете го в тенджера под налягане и налейте 1,5 литра вода, варете до пълно омекване (около час и малко).
Свалете тенджерата и отстранете отделилата се в бульона мазнина, прецедете. Сложете ги в обикновена чиста тенджера.
Налейте олиото в тиган и прибавете маслото към него. След като мазнината загрее, запържете червения пипер за 1 минута.
Поставете шкембето на котлона и налейте прясното мляко, оставете да заври. След като заври, добавете запържения червен пипер, посолете на вкус и оставете да поври за 6-7 минутки.
Последната стъпка е свързана с овкусяването. Счукайте чесъна с малко сол и смесете с оцета в малка купичка. Сервирайте горещата шкембе чорба с чили и оцета с чесъна!
Да ви е сладко... и люто!