Що се отнася до здравословното хранене, броколите са суперзвезда в света на зеленчуците. Пълни с витамини, минерали и фибри. Въпреки това, приготвянето на броколи по правилния начин може да направи цялата разлика във вкуса и хранителната му стойност. В тази статия ще споделим една възхитителна рецепта, която ще промени начина, по който готвите и се наслаждавате на този зеленчук.
Необходими продукти за запеканка с картофи и броколи:
За ястието:
1 глава броколи
500 г картофи
40 г настърган пармезан
40 г настъргано сирене моцарела
За соса Бешамел:
2 супени лъжици масло
2 супени лъжици брашно
2 чаши пълномаслено мляко (500 мл)
1 чаена лъжичка сол
1 щипка индийско орехче
20 г настърган пармезан
Вижте още: Супер вкусна и диетична запеканка с броколи и пилешко
Начин на приготвяне:
Започнете, като нарежете броколито на розички. Сварете го в тенджера с вряща подсолена вода за 2 минути. След като са готови, отцедете ги, нарежете ги на по-малки парчета и ги оставете настрана.
Обелете картофите, накиснете ги във вода за 5 минути, за да отстраните излишното нишесте, след което ги нарежете на филийки.
Сварете картофените филийки във вряща подсолена вода за около 7 минути, докато омекнат. След като сте готови, отцедете картофите и ги оставете настрана, докато приготвите кремообразния сос бешамел.
В тиган на среден огън добавете маслото и го оставете да се разтопи. След това прибавете брашното, разбъркайте добре, докато се образува гладка паста.
Постепенно добавете млякото и солта при непрекъснато бъркане. Добавете щипка индийско орехче и настъргания пармезан. Продължете да бъркате, докато сосът се сгъсти и стане кремообразен.
Застелете кръгла тава с подвижно дъно с хартия за печене и я намажете със зехтин.
Започнете, като нанесете слой от кремообразния сос бешамел на дъното на тавата. След това поставете слой нарязани картофи върху соса. Полейте още малко сос върху слоя картофи и поръсете равномерно настъргания пармезан и ситно нарязаните броколи. Повторете тези слоеве, докато изразходвате всички съставки, като завършите с последен слой пармезан и настъргана моцарела отгоре.
Загрейте фурната на 180°C и печете ястието за около 35 минути, или докато стане златисто кафяво.
След като е готово, внимателно го извадете от фурната, разформете ястието и се пригответе да сервирате това вкусно творение на вашите нетърпеливи гости или семейство.