Няма никаква тайна в приготвянето на домашно ядково мляко. Накиснете от вечерта ядките, сложете ги в блендер, добавете вода, пасирайте, прецедете и воала! Имате прекрасна ядкова напитка за следващите няколко дни. Тя е подходяща за кафе, смути, веган рецепти и директна консумация.
Добре е да накиснете ядките във вода с малко сол. По този начин се неутрализират инхибиторите на храносмилателните ензими и така тялото ви по-пълноценно ще усвои храната.
Имайте предвид, че ядките набъбват от водата. Затова щедро ги залейте, течността трябва да ги покрива поне 4-5 см.
Ето как се прави:
Независимо какви ядки използвате, стъпките са едни и същи. Накиснете ядките от вечерта в обилно количество вода с малко сол. На сутринта ги изплакнете и отцедете. Смелете ядките с топла или гореща вода в блендер. Горещата вода помага за по-добро извличане на мазнините от ядките. Прецедете сместа през марля/тензух на няколко пласта, за да е по-гладко млякото. Ако пулпата е още мазна, може отново да я промиете с гореща вода и да я отцедите отново.
Съхранявайте млякото в добре затворен съд няколко дена или заквасете. Резултатът е по-близък до айран, отколкото до кисело мляко, но така напитката има малко по-дълъг срок на годност.
Използвайте останалата пулпа за безглутенова торта, домашни бонбони, в смути или някаква веган разядка.