Качамакът е едно от най-традиционните български ястия.
Необходими продукти за 2 порции:
За качамака:
1 ч.ч. (150 г) царевичен грис/брашно
3 ч.ч. (600 г) прясно мляко
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. сушен лук
сол, пипер
150 г сирене
За запръжката:
2-3 с.л. масло
1 ч.л. пушен червен пипер
Начин на приготвяне:
Маслото за запръжката се разтапя и се загрява до къкрене.
Добавя се пушеният пипер, сваля се от котлона и се разбърква. Пресипва се в подходящ съд и се държи топло до сервиране.
Прясното мляко за качамака се загрява в тенджерка заедно с подправките до завиране. Добавя се бавно грисът или брашното на части при постоянно бъркане (брашното е добре да се пресее). Вари се 2-4 минути. Качамакът се сервира топъл с натрошено сирене и полят с маслото.
Да ви е сладко!