Най-вкусната постна содена питка за Бъдни вечер


Най-вкусната постна содена питка за Бъдни вечер
Снимка: iStock

Днес ще ви представим една лесна рецепта за постна содена питка, която да си приготвите за Бъдни вечер. Тя става толкова вкусна, че ще искате постоянно да си я правите.

Необходими продукти:

1 кг брашно (може да изберете бяло или пълнозърнесто)

20 г прясна мая

500 мл топла вода

1 ч. л. сол

1 ч. л. захар

100 мл олио

1 с. л. вода

Вижте още: Уникално вкусен тутманик като на баба

Начин на приготвяне:

Първо размийте маята в 200 мл топла вода заедно със захарта и малко брашно. Оставете за 20 минути да втаса на топло, покрито с кърпа.

Пресейте останалото брашно и омесете хубаво еластично тесто, като накрая не забравяйте да прибавите солта и олиото.

Тестото трябва да бъде еластично и меко.

Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа.

Покрива се и се оставя да втаса за около час, час и половина, за да увеличи обема си два пъти.

Тестото се оформя на питка. Отгоре се намокря с вода и по желание се украсява отгоре с фигури (най-често кръст).

Пече се в предварително загрята фурна на 190 С за 25 минути.

Да ви е сладко!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама