Днес ще ви представим една лесна рецепта за постна содена питка, която да си приготвите за Бъдни вечер. Тя става толкова вкусна, че ще искате постоянно да си я правите.
Необходими продукти:
1 кг брашно (може да изберете бяло или пълнозърнесто)
20 г прясна мая
500 мл топла вода
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
100 мл олио
1 с. л. вода
Вижте още: Уникално вкусен тутманик като на баба
Начин на приготвяне:
Първо размийте маята в 200 мл топла вода заедно със захарта и малко брашно. Оставете за 20 минути да втаса на топло, покрито с кърпа.
Пресейте останалото брашно и омесете хубаво еластично тесто, като накрая не забравяйте да прибавите солта и олиото.
Тестото трябва да бъде еластично и меко.
Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа.
Покрива се и се оставя да втаса за около час, час и половина, за да увеличи обема си два пъти.
Тестото се оформя на питка. Отгоре се намокря с вода и по желание се украсява отгоре с фигури (най-често кръст).
Пече се в предварително загрята фурна на 190 С за 25 минути.
Да ви е сладко!