Когато става дума за пилешки гърди, винаги е една и съща история. Постният протеин се приготвя бързо и звучи привлекателно, така че купувате от магазина за хранителни стоки. Но често месото се получава сухо и жилаво. Слагате пилешките гърди в тиган или във фурната, надявате се на най-доброто и сервирате нещо, което знаете, че може да е по-вкусно. Без кожа, кости и мазнина, които да му придадат вкус и защита, не е чудно, че месото не се получава така, както желаете. Има обаче начин да го приготвите така, че да искате още и още.
Тайната на сочните пилешки гърди
За да постигнете най-добри резултати, трябва предварително да ги осолите или мариновате.
Независимо дали става дума за бърза саламура от само 20 до 30 минути, солена баня за една нощ или целодневно накисване в марината, приготвянето на пилешките гърди по този начин дава сочната текстура и ароматния завършек, за който жадувате.
Вижте още: Сочни пилешки гърди с гъбен сос
Защо да използвате саламура?
Сухата саламура изисква пилешките гърди да се натрият със сол, а мократа саламура представлява потапяне на гърдите в солена вода.
Солта изтегля влагата от месото и кара протеините да се свиват малко, омекотявайки го и освобождавайки място за повече влага и вкус да проникнат обратно.
Вижте още: Каква е разликата между саламура и марината?
Как готвачите препоръчват използването на саламура
Мокра саламура
Приготвянето на пилешки гърди в саламура ще добави така необходимата влага и допълнителен вкус. Ето една рецепта за мокра саламура: 4 чаши вода, 1/4 чаша сол, 2 супени лъжици захар, 10 цели зърна черен пипер, 3 скилидки счукан чесън и кората на половин лимон. Сложете сместа да кипне на котлона, оставете я да изстине и след това потопете пилешките гърди в разтвора за една нощ. На сутринта извадете пилето и го оставете да изсъхне на въздух в хладилника за поне един час преди готвене.
Вижте още: Ще си оближете пръстите: Пилешки хапки с коричка от бекон
Суха саламура
Трябват ви само 20 до 30 минути за това. Поставете пилешките гърди върху тава с лист хартия за печене и ги посолете отпред и отзад с приблизително една чаена лъжичка сол на гърда, от всяка страна. Оставете пилешките гърди да престоят в хладилника за 20 до 30 минути. Извадете от хладилника и подсушете с хартиена кърпа преди готвене.
Мариноване
Мариноването също може да придаде вкус и да помогне за омекване на пилешките гърди.
Вижте още: 5 домашни маринати за пилешко, с които месото става супер крехко
Най-добрият начин за готвене на пилешки гърди
След като сте поставили в саламура или сте мариновали месото, добър вариант е го запържите на тиган. Подсушете пилешките гърди и ги изпечете на силен огън в тиган. Това може да звучи рисковано, но бързият удар на топлина, последван от – и това е решаващата част – оставянето на пилето да си почине, може да ви помогне да избегнете преготвянето му.
Запържете месото бързо на силен огън, докато получите приятен златистокафяв цвят, и след това го свалете от котлона точно преди вътрешната температура да достигне 75 градуса – спрете на 165 до 170 градуса – за да завършите готвенето, докато почива. Този метод гарантира, че вашите пилешки гърди няма да бъдат препечени и сухи.