Необходими продукти:
50-литров бидон
20 кг. чисто, прясно зеле
20 л. вода
400 гр. морска сол
2 ябълки, 2 лимона и 2 дюли (нарязани на парчета)
1 кочан царевица (или 1 шепа царевични зърна)
0,500 кг. пчелен мед
1 бр. червена зелка
Сок от хрян
Вижте още: Вкусна пухкава баница с газирана вода
Начин на приготвяне:
1. Зелките се измиват, почистват и разрязват в кочана на кръст; в кръста се слага 1 с.л. морска сол и така се нареждат една върху друга в бидона с кръстовидния разрез нагоре.
2. Добавят се всички останали съставки.
3. Когато зелето се вкисне, стане приятно хрупкаво и кисело на вкус, а сокът стане искрящ и резлив се сок от хряна за спиране на ферментацията и естествено стабилизиране на процеса на вкисване.
4. През цялото време е добре да претакате зелевия сок така, както всички знаем и правим с всяко кисело зеле.
Затворен в 10-11 литров бидон за вода, зелевия сок издържа 2-3 години и е годен за пиене, а дори и за лечение на много болести.