Ако обичате да си хапвате патладжани, тази рецепта е направо гениална. Много ще ви хареса.
Необходими продукти:
2 патладжана, нарязани на кръгчета
2 моркова, нарязани на ситно
1 чушка, нарязана на ситно
див лук, нарязан
3 яйца
сол и черен пипер на вкус
1-2 супени лъжици брашно
растително масло, за пържене
Заквасена сметана или кисело мляко, за сервиране
пушен червен пипер, за гарнитура
Вижте още: Класическа рецепта за имамбаялдъ
Начин на приготвяне:
Измийте патладжаните и ги нарежете на кръгчета с дебелина приблизително 1,5 см.
Обелете и нарежете на ситно морковите. Отстранете семената от чушката и я нарежете на ситно.
Направете тестото:
В купа разбийте яйцата. Добавете сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте брашното, за да оформите тесто. Трябва да е достатъчно плътно, за да покрие леко гърба на лъжица.
Комбинирайте патладжана със зеленчуците:
Потопете всеки кръг патладжан в тестото, за да се покрие леко от двете страни. Притиснете малко от нарязаните на кубчета моркови и чушки от всяка страна на панирания патладжан, така че да залепнат за тестото.
Запържете патладжана:
Загрейте обилно количество растително масло в тиган на среден огън. След това запържете кръгчетата патладжан до златисто, около 4-5 минути от всяка страна. Извадете и отцедете върху хартиени кърпи, за да отстраните излишното олио.
Пригответе сметановия сос:
Смесете заквасена сметана или кисело мляко с обилно количество пушен червен пипер (коригирайте на вкус).
Подредете изпържените кръгчета патладжан в чиния за сервиране. Сервирайте с крема от пушен пипер отстрани за потапяне. Гарнирайте с нарязан див лук.
Вижте още: Жестока запеканка с патладжан и моцарела