Пилето с пармезан и ньоки е класика на американската кухня, вдъхновена от Италия. Малко пресен босилек ще завърши историята и ще ѝ придаде свежест, а най-хубавото е, че всичко става за половин час.
Необходими продукти за ньоките:
2 парчета пилешки гърди без кожа и кости
2 ч. л. и половина сол
1/4 ч.ч брашно
1/4 ч.ч. зехтин
8 скилидки чесън, нарязани на ситно
1/2 ч. л. смлян червен пипер на люспи
800 г домати от консерва
1 и половина ч.ч. захар
500 г картофени ньоки
60 г ситно настърган пармезан
230 г моцарела, нарязана на кубчета
листа пресен босилек, за сервиране
Вижте още: Пухкава фокача с розмарин и морска сол
Начин на приготвяне:
Направете по 2 филета от всяко парче пилешки гърди. Посолете ги с около 2 чаени лъжички сол, прехвърлете ги в купа и ги поръсете с брашно. Обърнете ги, за да се покрият равномерно с брашното.
Загрейте зехтина в голям чугунен тиган на среден огън. Филетата се пържат по две до хубав цвят, като при необходимост между пърженето се добавя още зехтин. Извадете месото от тигана и го оставете настрана.
Намалете котлона и добавете наситнения чесън и ситно смлян червен пипер и запържете за 1 минута. Добавете доматеното пюре, останалата част от солта, захарта, оставете да заври и гответе, като разбърквате от време на време, докато сосът леко се сгъсти, около 5 минути.
Добавете ньоките и гответе, като бъркате непрекъснато, докато ньоките омекнат съвсем малко, по-малко от 2 минути, след което отстранете от огъня. Подредете пилето на един слой върху ньоките в соса. Поръсете с пармезан и моцарела. Прехвърлете във фурната и печете, докато сиренето се разтопи, 5 до 8 минути.
Поръсете с листа босилек и сервирайте.