Тирамисуто е традиционен италиански десерт с бишкоти, напоени с кафе и обогатени с крем от маскарпоне. Но знаете ли, че има и "по-лека", освежаваща версия, пълна с витамин С? Днес ви представяме рецепта за тирамису с лимончело, с която да блеснете пред гостите си.
Необходими продукти за сиропа с лимончело:
240 мл ликьор лимончело
240 мл вода
100 г захар
180 мл прясно изцеден лимонов сок
40 бишкоти
Вижте още: По-вкусен от купешкия: Домашен течен шоколад
Необходими продукти за крема с маскарпоне:
450 г маскарпоне
350 г разбита сметана
150 г сладко от лимон
60 г пудра захар
Начин на приготвяне:
В тенджера загрейте лимончелото, водата, захарта и лимоновия сок на умерена температура и при често разбъркване до пълното разтваряне на захарта. Оставете сиропа настрана да се охлади до стайна температура.
През това време разбийте с миксер сметаната на сняг. Разбъркайте пудрата захар в нея.
В отделна купа смесете маскарпонето с лимоновото сладко. Внимателно разбийте сметана в сместа от маскарпоне и лимон.
Потопете бишкотите в лимончело сиропа и ги наредете в огнеупорния съд, в който ще приготвяте десерта.
Подредете бишкотите една до друга на един ред, така че да покрият изцяло дъното на тавата. Намажете сиропираните бисквити с половината от маскарпонето, разбитата сметана и лимоновия крем.
Върху сместа се нареждат потопените в сироп бишкоти и се завършва целият десерт с останалия крем. Накрая украсете тортата с малко лимонова кора
Охладете десерта в хладилник за поне шест часа или цяла нощ.