Бърканата баница, позната още като мързелива баница беше изключително популярна през 80-те и 90-те години, когато се приготвяше в много български къщи. Рецептата за бъркана баница е толкова лесна за приготвяне и толкова бърза, че може да бъде изпълнена за закуска, дори и през седмицата, когато вечно времето не достига.
Необходими продукти:
4 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
1/2 чаена чаша олио
1 чаена лъжица хлебна сода
14 супени лъжици пълнозърнесто брашно
100 грама сирене
1/2 чаена лъжица сол
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за бъркана баница е подготовката на течната смес. Разбивате яйцата, след което към тях добавяте киселото мляко, с разбърканата в него хлебна сода. Добавяте и солта, олиото, както и брашното и отново разбърквате добре, когато се получи хомогенна смес. Накрая добавяте и натрошеното сирене.
В тава поставяте хартия за печене, или пък я поръсвате с брашно. Изливате сместа и печете бърканата баница в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 25 минути, докато придобие апетитен златист цвят, като проверявате дали е изпечена като я бучнете с клечка за зъби - ако излезе суха, то значи е изпечена.
Изчаквате бързата баница да изстине и сервирате с кисело мляко и любим мармалад, например мармалад от сини сливи.
Източник: supichka.com