Днес ви представяме една свежа рецепта с лимон, ягоди и рози от нашата приятелка Polka dot kitchen.
Необходими продукти за 8-9 мъфина:
за лимоновата основа:
3 яйца, стайна температура
100 г кокосова захар
100 г овесено брашно
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
сок от ½ лимон
кра на 1 лимон
3 с.л. растителна мазнина
за ягодовия крем:
15 ягоди
4 с.л. пудра захар (нормална или кафява)
150 г крема сирене
200 г заквасена сметана
4-5 с.л. кокосово брашно /допълнително крема сирене за сгъстяване
захаросани рози (по желание, за поръсване)
Начин на приготвяне:
За основата разбийте (с миксер) яйцата със захарта до пухкавост. Добавете брашното, содата, бакпулвера, сока и кората от лимон и мазнината.
Загрейте фурната на 180*С без вентилатор. Намаслете формички за мъфини и разпределете сместа за тях на около 1 пръст от ръба им. Печете за около 20 минути, без да отваряте фурната. Когато са готови, отворете фурната и не ги изваждайте, нека изстинат там.
Когато мъфинчетата са напълно изстинали, подгответе крема като първо пюрирате захарта и ягодите в блендер и отделите настрани.
В чиста купа разбийте крема сиренето със сметаната. Добавете на тънка струйка пюрираните ягоди, докато кремът стане хомогенен.
Тук идва време и леко да сгъстим крема – може да го направите по два начина. Добавете кокосово брашно или гъсто крема сирене до постигане на желаната консистенция.
Сложете крема в пош и шприцовайте върху мъфин непосредствено преди да го хапвате. За разкош може да си поръсите захаросани рози (какво по-тематично за този сезон от ягоди и рози?).