Мусака с броколи, карфиол и моркови


Мусака с броколи, карфиол и моркови

Предлагаме ви една лека, есенна и много вкусна мусакичка от кулинарния блог vkusnoteka.bg.

Необходими продукти:

1 голяма глава пресни броколи

1 голяма глава пресен карфиол

3 големи моркова

1 зеленчуков био бульон

30 г масло

черен пипер

сол

500 г кайма смес

1 малка глава лук

2 скилидки чесън

30 мл. зехтин

черен пипер

сол

шепа листенца прясна мащерка

1/2 ч.л. червен пипер

продукти за сос бешамел:

70 г масло

3 с.л. брашно

300 мл. прясно мляко

1/2 кафена лъжичка индийско орехче

черен пипер

сол

 

150 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

Отделете розичките броколи и карфиол, измийте ги и ги сложете в голяма тенджера. Добавете обелените и нарязани моркови.

Налейте вода да покрие зеленчуците. Пуснете кубче био зеленчуков бульон и кипнете. След това леко открехнете капака и намалете котлона. Гответе, докато омекнат.

През това време задушете ситно нарязани лук и чесън в малко зехтин и вода. Сложете каймата и разбъркайте добре. Накрая добавете подправките. Отстранете от котлона, когато се сготви.

Стопете в тиган бучка масло, заедно с 3 с.л. брашно. Бъркайте непрекъснато, докато стане на каша (Ру). Налейте постепенно млякото, като бъркате през цялото време и сложете подправките. Кипнете сместа, докато се сгъсти и стане на сос.

С помощта на решетъчна лъжица разпределете 1/2 от зеленчуците в тавата. Старайте се да се разпределят равномерно броколите, карфиола и морковите. Нарежете отгоре малки парченца масло. Поръсете с малко черен пипер и сол.

Разпределете каймата равномерно и завършете с втората половина зеленчуци, като отново поставите малки парченца масло отгоре и поръсите с черен пипер и съвсем малко сол.

Полейте с бешамела и печете на предварително загрята фурна на 200 градуса, около 35 минути, след това поръсете с настърган кашкавал и запечете за още 5 минути. Оставете ястието да почине 5-10 минути преди да поднесете.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама