Предлагаме ви една лека, есенна и много вкусна мусакичка от кулинарния блог vkusnoteka.bg.
Необходими продукти:
1 голяма глава пресни броколи
1 голяма глава пресен карфиол
3 големи моркова
1 зеленчуков био бульон
30 г масло
черен пипер
сол
500 г кайма смес
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
30 мл. зехтин
черен пипер
сол
шепа листенца прясна мащерка
1/2 ч.л. червен пипер
продукти за сос бешамел:
70 г масло
3 с.л. брашно
300 мл. прясно мляко
1/2 кафена лъжичка индийско орехче
черен пипер
сол
150 г настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Отделете розичките броколи и карфиол, измийте ги и ги сложете в голяма тенджера. Добавете обелените и нарязани моркови.
Налейте вода да покрие зеленчуците. Пуснете кубче био зеленчуков бульон и кипнете. След това леко открехнете капака и намалете котлона. Гответе, докато омекнат.
През това време задушете ситно нарязани лук и чесън в малко зехтин и вода. Сложете каймата и разбъркайте добре. Накрая добавете подправките. Отстранете от котлона, когато се сготви.
Стопете в тиган бучка масло, заедно с 3 с.л. брашно. Бъркайте непрекъснато, докато стане на каша (Ру). Налейте постепенно млякото, като бъркате през цялото време и сложете подправките. Кипнете сместа, докато се сгъсти и стане на сос.
С помощта на решетъчна лъжица разпределете 1/2 от зеленчуците в тавата. Старайте се да се разпределят равномерно броколите, карфиола и морковите. Нарежете отгоре малки парченца масло. Поръсете с малко черен пипер и сол.
Разпределете каймата равномерно и завършете с втората половина зеленчуци, като отново поставите малки парченца масло отгоре и поръсите с черен пипер и съвсем малко сол.
Полейте с бешамела и печете на предварително загрята фурна на 200 градуса, около 35 минути, след това поръсете с настърган кашкавал и запечете за още 5 минути. Оставете ястието да почине 5-10 минути преди да поднесете.