Този чийзкейк без печене не е прекалено сладък, а вкусът на шоколада се чувства осезателно.
Необходими продукти:
за блата:
250 грама по-дребни овесени ядки запечени
50 грама орехи, леко запечени и по-наедро счукани
100 грама разтопено масло
50 грама разтопен черен шоколад
за крема:
200 грама разтопен бял шоколад
200 грама разтопен черен шоколад
480 грама безсолно крема сирене
200 грама гъсто кисело мляко
200 мл млечна сметана 30 %
1 пакетче желатин
50 грама пудра захар
1 ампула ванилия
Начин на приготвяне:
Обърквате запечените овесени ядки, натрошените запечени орехи със смесеното масло с шоколад (предварително стопени). Изсипвате във формичка с подвижно дъно и пресовате с дъното на масивна стъклена чаша.Поставяте в хладилника.
Накисвате желатина в 3-4 супени лъжици студена вода, докато набъбне.
Разбивате крема сиренето с пудрата захар, добавяте сметаната и отново разбивате до гладка смес. Добавяте киселото мляко и отново разбивате. Сместа трябва да е абсолютно хомогенизирана и гладка.
Стопявате желатина на водна баня, като разбърквате от време на време, без да допускате да заври - отнема около 2-3 минути.
Добавяте желатина към горната смес с разбиване - около 1 минута, за да се смеси равномерно.
Разделяте сместа на две равни части. Към едната прибавяте черния шоколад, стопен предварително. Разбивате. Към другата част съответно прибавяте белия шоколад и отново разбивате. Изсипвате смесите върху блата на 4 пъти, като редувате бялата и тъмната смес. Внимателно с вилица правите няколко разбъркващи кръгообразни движения за да придадете мраморен ефект. Отгоре заглаждате и минавате с вълнообразна резачка или специална шпатула. Оставяте да стегне в хладилника минимум два часа. Украсявате с кръгчета портокал или друг плод.
Източник: vkusnosbety.blogspot.com