Лято, уморително горещи дни, особено, ако не сте в близост до море или река, но и топли и дълги нощи. Приятно е да си навън и с чаша студена напитка да усещаш почти неуловимия хладен бриз на вятъра. Някои отпиват лимонада, а други се наслаждават на Мохито. Много популярен, традиционен кубински коктейл - разхлаждащ и свеж. Приготвя се от листа мента, бял ром, лайм или лимон, кафява захар или сироп от захарна тръстика и газирана вода.
За феновете на този коктейл - свежи, екзотични кексчета с безгрижния аромат на Мохито.
Необходими продукти:
За тестото:
250 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
100 гр фина захар
100 гр меко масло
50 мл. олио от гроздови семки, може и слънчогледово
4 яйца
2 с.л. настъргана кора от лайм
2 с.л. лимонов сок или от лайм
За сиропа:
80 гр светла кафява захар
60 мл вода
5-6 капки есенция лайм (може и лимонова)
1 с.л. бял ром
75 мл лимонов сок или сок от лайм
1 с.л краве масло
За Мохито глазурата:
1 ч.ч. кафява пудра захар, пресята
2 с.л. лимонов сок или от лайм
1-2 с.л. бял ром или 1/2 ампула есенция ром
5-6 капки есенция лайм
2-3 капки ментово масло
Начин на приготвяне:
1Загрейте фурната на 180 С. Разпределете хартиените капсули в тавичката за мъфини.
Разбийте маслото, олиото, захарта на пухкав, нежен крем. Добавете лимоновия сок и кората от лайм, разбийте отново.
Прибавете едно по едно яйцата с непрекъснато разбъркване, до поемането на всяко яйце.
Прибавете пресятото брашно с бакпулвера и разбъркайте на бавни обороти. С помощта на лъжицата за сладолед разпределете тестото в капсулите и загладете. Поставете да се пече.
Печете около 15-20 минути. Кексчетата трябва да са леко златисти. Не бива да се препичат прекалено .Проверете с клечка за зъби дали са изпечени. Не трябва да има полепнали трохи.
Извадете от фурната и оставете да се охладят във формата около 5 минути. С клечка за зъби направете дупчици.
През това време направете сиропа. Поставете в тенджерка всички съставки без рома, загрейте умерено и бъркайте докато се стопи захарта. Добавете рома, преди да полеете кексчетата.
С помощта на лъжичка сиропирайте всяко кексче с горещия сироп - сиропът не трябва да е врящ! На всяко кексче се пада около 2 лъжички. Оставете за около час на студено.
Пригответе глазурата. Разбийте захарта, рома или есенцията, лимоновия сок и останалите аромати - ментово масло и есенция лайм. Прибавяйте по-малко от сока, докато получите желаната гъстота. Поръсете върху кексчетата с помощта на чаена лъжичка. Настържете отгоре кора от лайм и украсете с клонче мента и резен лайм.
Приберете в хладилника за час или до поднасяне. Ако съхранявате повече от няколко часа, е добре да поставите в добре затваряща се кутия, за да запазят своята влажност, свежест и аромати.
Източник: vkusnosbety.blogspot.com