Нюрнбергските меденки са само един от многото видове празнични сладки в Германия. Те са част от традиционната кухня още от 14 век, когато за първи път са били приготвени в един от местните манастири по време на коледните празници.
Необходими продукти за нюрнбергските меденки:
150 г лешници
150 г бадеми
3 яйца
100 г кафява захар
90 г захаросани портокалови корички
90 г захаросана лимонова кора
3 супени лъжици мед
1 щипка сол
3 супени лъжици подправка за меденки
1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора
20 броя вафлени кръгчета по 70 мм
Вижте още: Този постен кокосов кекс е хит в мрежата
За глазурата:
120 г черен шоколад
80 г пудра захар
Начин на приготвяне
Лешниците и бадемите се смилат и се смесват със захаросаните лимонови и портокалови корички. Ако е необходимо, добавете малко брашно, за да не ви залепват.
След това смесете яйцата, захарта, солта, меда и направете това, докато захарта се разтвори. След това добавете бадемите, лешниците, захаросаните лимонови и портокалови кори, подправката за меденки. Разбъркайте всичко добре, след което покрийте сместа и я приберете в хладилника, където трябва да престои 10-12 часа.
Загрейте фурната на 160 градуса по Целзий.
Вземете голяма халба за бира, обърнете я надолу и върху нея сложете една вафла, малко плънка и я разпределете равномерно на височина около 2 см. Повторете процеса за всички меденки.
Поставете готовите меденки върху тава, покрита с хартия за печене и оставете в хладилника за около 10 до 15 минути. След това се слагат в загрятата фурна и се пекат около 20 минути в зависимост от фурната.
За глазурата:
Разтопете шоколада. В друга купа смесете пудрата захар с малко вода и лимоновия сок до получаване на консистенция на палачинково тесто. Покрийте част от меденките с шоколад, а част със захарна глазура. По желание ги поръсете с бадеми.