Тези холандски кюфтенца се наричат Битербален и са чудесно мезе за бира.
Необходими продукти:
3 с. л. масло
100 г лук
100 г гъби
200 г телешка кайма
40 г брашно
250 мл мляко
400 г картофи
2 с. л. индийско орехче
2 ч. л. сол
1 ч. л. бял пипер
1/2 ч. л. захар
40 г сирене (чедър)
олио за пържене
2 чаши галета
3 яйца
Вижте още: По-вкусен не сте яли: Запечен карфиол с дресинг от кашкавал и сметана
Начин на приготвяне:
Сварете картофите и ги пюрирайте.
Разтопете маслото в тиган на среден огън. След това запържете наситнения лук и добавете ситно нарязаните гъби. Добавя се телешката кайма и се запържва до порозовяване. Добавете брашното и разбъркайте, докато сместа стане гладка. Бавно налейте млякото и продължете да бъркате, докато сосът стане гъст.
След това добавете картофеното пюре, индийското орехче, солта, черния пипер, захарта и настъргания чедър. Разбъркайте добре и гответе, докато излишната течност се изпари. Изключете котлона и оставете тигана настрана, докато се охлади малко.
Оформяне на топки: От сместа се взима с лъжица и се оформя на топка. Поставете го в галетата, след това в разбитите яйца и след това отново в галетата.
Загрейте олиото и изпържете топчетата в сгорещеното олио, докато станат златисти и хрупкави. Отцедете ги върху решетка.