За тази лесна зеленчукова лазаня са ви необходими само няколко съставки.
Необходими продукти за вегетарианска лазаня:
3 червени чушки, нарязани на едри парчета
2 патладжана, нарязани на филийки с дебелина
8 супени лъжици зехтин
300 г кори за лазаня
125 г моцарела
шепа чери домати, разполовени
За доматения сос:
1 с.л зехтин
2 глави лук, нарязани на ситно
2 скилидки чесън, нарязани
1 морков, нарязан на едро
2 с.л. доматено пюре
200 мл бяло вино
3 х 400 г консерви нарязани домати
1 връзка босилек
За белия сос:
85 г масло
85 г обикновено брашно
750 мл мляко
Вижте още: Печени крекери с бекон и пармезан
Начин на приготвяне:
За да направите доматения сос, загрейте зехтина в тенджера. Добавете лука, чесъна и моркова. Гответе 5-7 минути на среден огън, докато омекнат. Увеличете малко котлона и разбъркайте доматеното пюре. Гответе за 1 минута, налейте бялото вино, след това гответе още 5 минути, докато се намали с две трети. Залейте с наситнените домати и добавете листата босилек. Оставете да заври, след което оставете да къкри 20 минути. Оставете да изстине, след което разбийте в кухненски робот.
За да направите белия сос, разтопете маслото в тенджера, добавете брашно, след което гответе за 2 минути. Разбийте бавно млякото, след което го оставете да заври, като разбърквате. Намалете котлона, след което гответе, докато сосът започне да се сгъстява. Ще се съхранява, охладено, в хладилника до три дни или замразено за три месеца.
Загрейте фурната на 200C. Намажете леко с масло две големи тави за печене и добавете чушките и патладжаните. Поръсете със зехтина, подправете добре, след което печете 25 минути, докато покафенеят леко.
Намалете фурната до 180C. Намажете леко с масло огнеупорен съд с размери 30 x 20cm. На дъното се нарежда слой от зеленчуците, след което се залива с една трета от доматения сос. Отгоре покрийте с кори за лазаня, след това поръсете върху една четвърт от белия сос. Повторете, докато имате три слоя паста.
С лъжица налейте останалия бял сос върху макароните, като се уверите, че цялата повърхност е покрита, след това разпръснете върху моцарелата и чери доматите. Печете 45 минути, докато шупне и стане златисто.