Днес ви представяме един много по-здравословен вариант на обичания от малки и големи тутманик.
Необходими продукти за тутманик с пълнозърнесто брашно:
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
10 с.л. шарлан
1 ч.л. хималайска сол
3 щ чубрица
1 ч.ч. извара
2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
Вижте още: Много вкусно: Спанак с ориз
Начин на приготвяне:
Разбъркваме с телена бъркалка яйцата, докато образуват лека пяна. Добавяме киселото мляко с активираната сода и след това останалите продукти - шарлан, хималайска сол, чубрица.
Сипваме малко по малко брашното при постоянно разбъркване с телената бъркалка. Накрая е ред на изварата (може да се замени и със сирене), която добавяме последна, за да не се раздроби на много ситно при смесването на всички продукти.
Изсипваме сместа в тава с хартия за печене и печем около 30 минути на 180-200 градуса до тъмно златист загар.
След като е готов тутманикът, още горещ го намазваме с малко шарлан или масълце отгоре. Нарязваме го на парчета и поднасяме топъл.