Простите рецепти често са най-добрите и такъв е случаят с този бърз кейк с ябълки. Той е невероятно сочен и освежаващ, а тайната му е в заквасената сметана.
Необходими продукти за кейк със сметана и ябълки:
100 г масло
200 г захар
2 яйца
1 ч. л. ванилия
250 г брашно
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сол
250 мл заквасена сметана
2 ч. ч. нарязани ябълки
За пълнежа:
150 г кафява захар
3 с. л. разтопено масло
1 ч. л. канела
80 г смлени орехи
Вижте още: Само с две съставки: Протеинови палачинки
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Намаслете тава за печене (правоъгълна с размери приблизително 20 на 30 см или по-голяма кръгла форма).
Смесете съставките за плънката. Първо разбийте маслото и захарта на гладка смес и постепенно добавете яйцата едно по едно.
В друга купа смесете сухите съставки - брашното, содата, бакпулвера и солта. В сместа от яйца, захар и масло добавете последователно част от сухите съставки, а след това част от сметаната. Разбъркайте внимателно, докато съставките се смесят.
Добавете нарязаните на кубчета ябълки и разбъркайте с дървена лъжица. Изсипва се в подготвената форма за печене, поръсва се с готовата плънка и се пече 35-40 минути.
Проверете с клечка за зъби дали кейкът е готов. Може да поръсите сладкиша с пудра захар преди сервиране, но не е задължително.