Мекичък и вкусен: Болярски тутманик


Мекичък и вкусен: Болярски тутманик
Снимка: iStock

Предлагаме ви една интересна рецепта за болярски тутманик. Получава се много вкусен и пухкав.

Необходими продукти за болярския тутманик:

1,5 кг брашно, пресято

30 г мая

1 ч.л. захар

1 ч.ч. свинска мас

125 гр краве масло

250 мл газирана вода

1 к.ч. прясно мляко

1 ч.ч. кисело мляко

3 яйца

500 г сирене

1/2 ч.л. сода

1/2 ч.л. сол

Вижте още: Вкусни милинки с кисело мляко

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в прясното мляко заедно със захарта и я оставяме да втаса. Отделяме един жълтък за намазване. След това заместваме тесто от останалите яйца, киселото мляко, втасалата мая, 1 непълна бутилка газирана вода, брашното, содата и солта. Оставяме тестото да втаса, докато удвои обема си.

После разделяме тестото на 3 части. Всяка част разделяме на 3 топки и разточваме всяка топка на правоъгълна кора. Разстиламе кората върху намаслена повърхност, поръсваме я с разтопена мазнина (смес от маста и маслото) и натрошеното сирене. Отгоре слагаме втората кора и също поръсваме с мазнина и сирена. Накрая слагаме третата кора, поръсваме с мазнина и сирене, навиваме на руло. По същия начин обработваме с мазнина и сирене. Накрая слагаме третата кора, поръсваме с мазнина и сирене, навиваме на руло. По същия начин правим и с останалите две части от тестото.

Така получаваме три рула, които навиваме като спирала в намаслена тавичка и ги оставяме да втасат. После ги намазваме с отделения жълтък, който сме разбили с малко олио, и печем тутманика около 1 час в умерено загрята фурна (170 градуса). Изваждаме готовия тутманик и го завиваме с кърпа за 15 минути.

Вижте още: Всеки ще ви пита как сте приготвили тази баница с кайма

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама