Нюрнбергските джинджифилови меденки са любим зимен десерт в Германия. В Нюрнберг се правят от края на 14 век, когато за първи път са приготвени в местния манастир. След като се изпекат, меденките се заливат със захарен сироп или шоколадова глазура.
Необходими продукти за меденки по немска рецепта:
50 г лешници
150 г бадеми
3 яйца
100 г кафява захар
90 г захаросани портокалови корички
90 г захаросана лимонова кора
3 супени лъжици мед
1 щипка сол
3 чаени лъжички подправка за меденки
1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора
20 кубчета обратно сплескани вафли по 70 мм
За глазурата:
120 г черен шоколад
80 г пудра захар
лимонов сок
Вижте още: Неустоимо изкушение: Крем карамел с кроасани във форма за кекс
Начин на приготвяне:
Смелете лешниците и бадемите. Пасирайте за кратко захаросаните лимонови и портокалови корички. Ако е необходимо, добавете малко брашно, за да не залепне.
Смесете яйцата, захарта, малко сол и меда, докато захарта се разтвори. Добавете бадеми, лешници, 3 чаени лъжички подправка за меденки и лимонова кора, захаросана лимонова кора и портокали. Разбъркайте, след това покрийте сместа и оставете в хладилник за 10 до 12 часа.
Загрейте фурната на 160 градуса. Оформете меденките и разпределете плънката. Поставете сладките в тава, покрита с хартия за печене, и ги оставете в хладилника за 10-15 минути. След това ги изпечете за около 20 минути (в зависимост от фурната). Следете ги, за да не изгорят. Оставете ги да изстинат.
За глазурата разтопете шоколада. В друга купа смесете пудрата захар с малко вода и лимоновия сок, докато получите консистенцията на тесто за палачинки. Покрийте част от меденките с шоколад и със захарна глазура. Не забравяйте да покриете добре всяка меденка, за да бъде сочна.