Масленките са едни от най-любимите сладки на много българи, тъй като се разтапят в устата и ни напомнят за детството. Днес ще ви предтавим един вариант с мащерка и сладко от ягоди (ако е домашно, ще е най-хубаво :)).
Необходими продукти:
2 жълтъка
1/2 с.л. прясно мляко
2 ч.л. прясна или сушена мащерка
1 1/2 ч.ч. брашно (375 гр)
1 щипка сол
1/4 ч.ч. захар (70 гр)
113 гр меко масло
сладко от ягоди
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 160 градуса.
Започнете с разбиването на маслото и захарта до кремообразна смес, прибавете жълтъците един по един, като разбърквате след всяко добавяне. В отделна купа смесете пресятото брашно, мащерката и солта. Прибавете сухите съставки и млякото при маслената смес и разбъркайте още малко с миксера. Спрете миксера и омесете тестото на ръка. Ако тестото е прекалено сухо, добавете още една две лъжици мляко. Покрийте с прозрачно фолио и оставете в хладилника за около 30 минути.
Извадете тестото от хладилника, разточете една кора върху набрашнена повърхност и изрежете сладките. Подредете ги в тава покрита с хартия за печене. Върнете ги в хладилника за още 30 минути. Печете 10-13 минути, докато станат златисти.
Оставете да се охладят, слепете със сладко от ягоди и поръсете с пудра захар.
Източник: sundaybakeclub.com