Маслената основа и двата вида плънка превръщат този иначе лесен сладкиш, приготвен със съвсем достъпни продукти, в един изненадващо тържествен сладкиш. Много сочен, много вкусен, много плътен... чудесен!
Необходими продукти:
За блата:
3 чаени чаши брашно
1 чаена чаша свинска мас (можете да използвате и краве масло)
3 яйца
1/2 чаена чаша захар
1 пакетче ванилия
2 чаени лъжици бакпулвер
За крема:
500 мл прясно мляко
3 жълтъка
4 супени лъжици брашно
2 пакетчета ванилия
1/2 чаена чаша захар
За ябълковата смес:
500 грама ябълки
2 супени лъжици захар
3 супени лъжици ром
2 пръчки канела (1/3 чаена лъжица)
2 шушулки кардамон
Начин на приготвяне:
Смесете брашното с бакпулвера в купа, след което добавете захарта, която сте разбили заедно с яйцата и ванилията. В купата добавете и маста. Замесете тесто и го приберете в хладилника, докато приготвите двата вида плънка.
Кремът за масления сладкиш е крем ванилия. Разбийте трите жълтъка с брашното и 4-5 лъжици студено прясно мляко до получаване на гладка каша. Сложете останалото мляко да заври, добавете захарта и ванилията. Разбъркайте, докато се стопи захарта и дръпнете от котлона. С тел за разбиване на тънка струя и при непрекъснато бъркане добавете сместа с брашното към горещото прясно мляко. След това върнете сместа на котлона на слаба степен, за да заври при непрекъснато бъркане. След като кремът заври за около 1-2 минути, той ще се сгъсти достатъчно. Сложете капак на съда с крема и оставете настрана, за да изстине.
Пригответе ябълковата плънка, като оставите обелените и нарязани на ситно ябълки, захарта, канелата, кардамона и рома да заврат за няколко минути, като разбърквате от време на време. След като ябълките се сготвят, махнете шушулките кардамон и пръчките канела, оставете сместа настрана, за да изстине.
Идва моментът, в който да сглобите сладкиша. Във форма с падащи стени поставете хартия за печене на дъното, а и на стените. Половината от тестото разпределете на дъното и на стените на формата на височина около 3 см, като притискате с ръце. Разпределете изстиналия крем върху блата, а върху него и ябълките. Върху ябълките настържете останалото тесто и печете сладкиша в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 30-35 минути, докато сладкишът придобие апетитен леко златист цвят.
След като извадите сладкиша от фурната, го оставете да изстине и го поръсете с предвиденото количество пудра захар.
Източник: supichka.com