Заглавието може да повдигне известен брой вежди при първо прочитане, защото съчетанието е малко далеч от традиционните вкусове и рецепти в страната ни.
Но комбинацията от сладко и пикантно предизвиква сетивата и създава комплексно изживяване (впрочем, в последните години на пазара се появиха доста шоколади, които комбинират какаов вкус с чили или джинджифил и които малко по малко намират път към устата и от там – сърцето на българите).
Този мармалад може да направи закуската по-специална или комбиниран с месо да трансформира напълно обяда или вечерята Ви.
Необходими продукти
1 кг ягоди
1 малка сушена люта чушка
1 чаена лъжичка настърган пресен джинджифил
1 кг желираща захар Захира
1 чаена лъжичка едросмлян черен пипер
Начин на приготвяне
Измийте ягодите, подсушете ги добре и махнете дръжките. Нарежете половината от тях на едри парченца и ги сложете в тенджера, а останалите накълцайте на дребно и ги добавете към тях. Почистете лютата чушка и махнете семките. Накълцайте я добре, прибавете я с джинджифила към ягодите и разбъркайте добре. Смесете всичко с желиращата захар и го сложете на котлона да заври. Гответе в продължение на около 7 минути – благодарение на желиращата захар на Захира би трябвало да са достатъчни. Проверете гъстотата на конфитюра. Ако е стегнал, добавете черния пипер.
Изсипете в бурканчета и затворете добре.