Тирамисуто е сред най-любимите ни десерти. Днес ще ви покажем един много вкусен плодов вариант. Освен неотменните съставки - маскарпоне и бишкоти, има някои изменения, с които десертът става още по-лек и ефирен.
Необходими продукти:
500 г маскарпоне
200 г бишкоти
200 мл кокосово мляко (може да използвате и краве)
3 жълтъка
3 с.л. палмова захар или светло кафява
1 пълна с.л. нишесте
1 шушулка ванилия
400 г малини
сушен хибискус - 6-7 цвята или 4-5 пакетчета
за украса: черен и червен касис, цариградско грозде, боровинки, малини
Начин на приготвяне:
Подгответе формата, в която ще наредите сладкиша. Застелете с прозрачно олио. Може и с хартия за печене. Това ще помогне да освободите сладкиша при обръщането.
Изстискайте около 250-300 г от малините през тензух или двойна марля. Останалите са за декорация. Трябва да получите около 200 мл сок. Ако е по-малко, не е проблем.
Загрейте до кипене 200 мл вода. Направете запарка от цветовете хибискус. Дръжте на топло около 15 минути.
Жълтъците и захарта се разбиват на водна баня до светложълт крем. Нишестето се разбърква в малко количество от кокосовото мляко. Млякото се загрява заедно със семенцата от ваниловите шушулки и бавно с непрекъснато разбъркване се добавя към разбитите жълтъци. Темперираната смес се изсипва обратно в тенджерата, където е вряло млякото. Добавя се разтвореното нишесте и при непрекъснато разбъркване и средно силно загряване кремът се сгъстява. Охлажда се в ледена водна баня с бъркане. Това отнема не повече от 5-6 минути. Може да покриете с прозрачно фолио и да охладите по-продължително време, но в ледената баня с бъркане е значително по-бързо.
Маскарпонето се разбива и към него лъжица по лъжица се добавя кокосовият крем. Оставете в хладилника, докато дойде време да използвате.
Прецедете запарката, смесете с малиновия сок и загрейте до 80-90 С. Докато свършите с последната бишкота, може да се наложи да загреете отново. Моят съвет е да се загрее една част от чаената смес и когато свърши да се загрее следващата порция. Ако ви остане от сместа, охладете и се насладете на освежаващ студен чай.
Разстелете на дъното на формата около 1-2 см крем. Приблизително същото количество оставете, за да намажете след като обърнете десерта в чиния за сервиране. Аз не оставих и направих нов крем, с който намазах след като извадих. Това личи на снимката - не изчаках да стегне. Потапяйте всяка бишкота и наредете на дъното на формата. Покрийте със слой крем, отново бишкоти, крем, бишкоти. Когато обърнете горната част, ще бъде най-отдолу. Покрийте със свежо фолио и приберете в хладилника за денонощие.
След престоя обърнете в чинията, в която ще сервирате и внимателно махнете хартията или фолиото. Намажете с крема. Наредете свежите плодове и сервирайте.
Източник: vkusnosbety.blogspot.com