Една сгряваща, ароматна, питателна и връщаща силите супа от леща.
Необходими продукти за 6-8 порции:
300 гр червена леща
1 глава лук
1 голям морков
2 резена целина
4 скилидки чесън
4 см джинжифил
1 с.л. куркума
100 мл олио
3 средни картофа, обелени и нарязани на кубчета
сол на вкус
2-3 домата на кубчета, може и от консерва или сгъстен доматен сок.
1/2 лъжичка чили на прах
около 2 л вода
за поднасянето:
едро смляна лята чушка (чили)
шамфъстък
Начин на приготвяне:
Лукът, скилидките чесън, морковът, целината и джинджифилът се поставят в кухненския блендер. Смилат се. В подходяща тенджера се загрява олиото и в него се поставят смлените зеленчуци. Разбъркват се няколко пъти.
Добавят се куркумата, чилито, картофите и отново се разбърква около 3-4 минути.
Налива се водата и се оставя да заври. Сипва се лещата и на тих огън супата се вари до омекването на картофите и лещата. Посолява се и се сипват доматите. Супата ври още 10-15 минути.
Сервирайте с шамфъстък и допълнително чили или поръсете с пресен магданоз. Може да използвате и други ядки.
Източник: vkusnosbety.blogspot.bg