Лозовите сарми са едно от най-традиционните и любими ястия на българина, затова днес ще ви покажем как да си ги направите в доматен сос. Рецептата е на нашите приятели от vremezagotvene.bg.
Необходими продукти:
30 лозови листа
за плънката:
30-40 мл зехтин
2/3 от стрък праз
1 чаша кафяв ориз
2 скилидки чесън
1-2 с. л. кедрови ядки
2 с. л. стафиди
кората на ½ лимон
сокът на 1 лимон
½ връзка магданоз
3-4 стръка копър
½ ч. л. чубрица
2 големи щипки сол
за доматения сос:
1/3 стрък праз
30 мл зехтин
1 скилидка чесън
400 гр домати от консерва
щипка сол
щипка захар
черен пипер
Начин на приготвяне:
Сложете на огъня голям тиган с 30-40 мл зехтин. Прибавете 2/3 стрък праз, нарязан на ситно, кафявия ориз, чесъна, нарязаните кедрови ядки, стафидите, черен пипер. Нарежете и зелените подправки, поръсете с чубрица и настъргана лимонова кора. Долейте ½ литър вода, посолете, изсипете лимоновия сок. Намалете температурата, захлупете и оставете плънката да набъбне с 2/3 – около 10 мин.
На друг котлон сложете тенджера с останалата 1/3 от праза, без мазнина. Щом се позапече, налейте 30 мл зехтин, подправете с черен пипер. Добавете чесъна и доматите, налейте още ½ чаша вода. Овкусете със сол и захар. Намалете огъня, оставете да къкри 3-4 мин.
Щом плънката се поохлади, навийте сармите. Подредете ги в керамичен съд с малко зехтин на дъното. Изплакнете тигана с вода и я изсипете при сармите – толкова, колкото да ги покрие. Завийте съда с алуминиево фолио и сложете да се пекат на 200 С за 30-40 мин.
Пасирайте доматите до получаване на гладък сос. Оставете да покъкри още 5 мин.
Сервирайте сармите с доматения сос, украсете с резени лимон и нарязан копър.