Лозовите сарми могат да се приготвят по желание със свинско, агнешко, пуешко или пилешко месо. Месото се обезкостява и се нарязва колкото се може по-ситно. Сармите с накълцано месо стават по-вкусни. Рецептата е изпълнена с месо от свински бут.
Необходими продукти:
1 кг свинско месо
1/2 ч.чаша ориз
една глава лук
около 50 броя лозови листа
сол, черен пипер, чубрица, джоджен, кимион – на вкус
една връзка пресен копър
3-4 супени лъжици олио за запържване и още малко за поръсване на завитите сърми
Начин на приготвяне:
В горещото олио се запържва леко лукът, месото и оризът. Добавя се солта и подправките заедно с нарязания пресен копър. Залива се с една чаша вода и се оставя на котлона да поеме и оризът леко да набъбне. Сместа се оставя да изстине. Завиват се сармите и се нареждат в йенска тенджера или пръстен гювеч. Върху завитите лозови сарми леко се поръсва олио. Заливат се с вода, която да покрие един пръст над сармите. Ако лозовите листа не са от консерва, може да се поръси щипка сол. Захлюпват се с капак. Поставят се в студена фурна, след което тя се загрява до 200 градуса. След като сармите поемат водата, може да се махне капака и леко да се запекат.
По желание лозовите сарми може да се сервират с кисело мляко.
Източник: merudia.bg