В сезона на сините сливи ви предлагаме един начин да ги консервирате за по-студените месеци - направете си сладко. Тази рецепта е наистина лесна и няма да ви затрудни.
Необходими продукти за сладкото от сини сливи:
2 кг сини сливи, почистени от костилките
1/2 чаша (125 мл) вода
1 ½ кг гранулирана захар
1 ½ супена лъжица (30 мл) лимонов сок
Вижте още: Сладко от сини сливи на фурна по бабина рецепта
Начин на приготвяне:
Измийте сливите, почистете от костилките и ги нарежете на четвъртинки. Ако не искате сладкото ви да има парченца плодове, нарежете на осмини.
Поставете сливите и водата в голяма тенджера. Оставете да врят на слаб до среден огън. Разбърквайте от време на време с дървена лъжица. Покрийте съда, като разбърквате от време на време, докато сливите омекнат, 15-20 минути. На този етап, ако предпочитате по-гладко сладко, можете да го пасирате с помощта на ръчен пасатор. Свалете от котлона, за да направите това.
Добавете захарта и лимоновия сок. Разбърквайте често, с непокрита тенджера, докато захарта се разтвори.
Увеличете топлината и оставете да ври за 5-15 минути. Трябва да сте бдителни в този момент. Разбърквайте често, за да избегнете сладкото да загори на дъното на съда. Времето за кипене ще варира в зависимост от размера на тенджерата и топлината.
След около 5 минути бързо кипене изключете котлона.
Изсипете с лъжица малко количество сладко върху охладена чиния, за да проверите дали започва да се стяга. Когато сладкото се охлади, го избутайте леко с върха на пръста си. Ако се набръчка, макар и леко, е готово. Ако остане течно, поставете сладкото отново на котлона за още 5 минути и проверете отново.
Свалете от котлона, оставете сладкото да престои около 10 минути, за да могат плодовете да се утаят. Това ще гарантира, че всички парчета плодове ще бъдат равномерно разпределени в сладкото. Без да престоят, плодовете ще се издигнат до върха на буркана.
Сладкото ще бъде все още течно, когато го разпределите в бурканчетата. Пълното сгъстяване може да отнеме до 48 часа.
Разбъркайте сладкото и внимателно го насипете в затоплените, стерилизирани буркани. Веднага затворете бурканите плътно със стерилизирани капаци.
Когато се охлади, съхранявайте сладкото на тъмно и хладно място.
Вижте още: Трябва да го опитате: Рецепта за домашно сладко от праскови