Лесно сладко от сини сливи БЕЗ пектин


Лесно сладко от сини сливи БЕЗ пектин
Снимка: iStock

В сезона на сините сливи ви предлагаме един начин да ги консервирате за по-студените месеци - направете си сладко. Тази рецепта е наистина лесна и няма да ви затрудни.

Необходими продукти за сладкото от сини сливи:

2 кг  сини сливи, почистени от костилките

1/2 чаша (125 мл) вода

1 ½ кг гранулирана захар

1 ½ супена лъжица (30 мл) лимонов сок

Вижте още: Сладко от сини сливи на фурна по бабина рецепта

Начин на приготвяне:

Измийте сливите, почистете от костилките и ги нарежете на четвъртинки. Ако не искате сладкото ви да има парченца плодове, нарежете на осмини.

Поставете сливите и водата в голяма тенджера. Оставете да врят на слаб до среден огън. Разбърквайте от време на време с дървена лъжица. Покрийте съда, като разбърквате от време на време, докато сливите омекнат, 15-20 минути. На този етап, ако предпочитате по-гладко сладко, можете да го пасирате с помощта на ръчен пасатор. Свалете от котлона, за да направите това.

Добавете захарта и лимоновия сок. Разбърквайте често, с непокрита тенджера, докато захарта се разтвори.

Увеличете топлината и оставете да ври за 5-15 минути. Трябва да сте бдителни в този момент. Разбърквайте често, за да избегнете сладкото да загори на дъното на съда. Времето за кипене ще варира в зависимост от размера на тенджерата и топлината.

След около 5 минути бързо кипене изключете котлона.

Изсипете с лъжица малко количество сладко върху охладена чиния, за да проверите дали започва да се стяга. Когато сладкото се охлади, го избутайте леко с върха на пръста си. Ако се набръчка, макар и леко, е готово. Ако остане течно, поставете сладкото отново на котлона за още 5 минути и проверете отново.

Свалете от котлона, оставете сладкото да престои около 10 минути, за да могат плодовете да се утаят. Това ще гарантира, че всички парчета плодове ще бъдат равномерно разпределени в сладкото. Без да престоят, плодовете ще се издигнат до върха на буркана.

Сладкото ще бъде все още течно, когато го разпределите в бурканчетата. Пълното сгъстяване може да отнеме до 48 часа.

Разбъркайте сладкото и внимателно го насипете в затоплените, стерилизирани буркани.  Веднага затворете бурканите плътно със стерилизирани капаци.

Когато се охлади, съхранявайте сладкото на тъмно и хладно място.

Вижте още: Трябва да го опитате: Рецепта за домашно сладко от праскови

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама