Лесно и бързо: Рецепта за рачел


Лесно и бързо: Рецепта за рачел
Снимка: iStock/Guliver

Есента е сезонът на тиквата и както добре знаем, тя, освен че е много вкусна, поддържа имунната система и е много полезна за червата, сърцето и бъбреците. Проблем обаче се оказва специфичният ѝ вкус, който не е любим на много хора. Най-вероятно сте чували за рачел – това е името на сладкото от тиква, което е подходящо както за мазане на филийка, така и за хапване с лъжица директно от буркана. А какво по-подходящо време да си го приготвите вкъщи от дъждовните есенни дни?

Рецепта за рачел

Тиква

Продукти

  • 2 кг. тиква (цигулка)
  • 2 кг. захар
  • 2 л. вода
  • 2 – 3 прахчета ванилия
  • 2 ч. л лимонена киселина
  • 150 гр. гасена вар
  • 5 л. студена вода

Вижте още: С вкус на есен: Смути "Тиквен пай"

Приготвяне:

Тиквата се обелва, почиства и се нарязва на кубчета. Старайте се кубчетата да са с големината на локум. След това се прави варовият разтвор, като се смесва гасената вар с 5-те литра вода и се оставя да престои, за да може варта да се утаи. Бистрата част се прецежда и с нея се заливат парченцата тиква и се оставят така за 12 часа. По този начин коричката на тиквата ще стане по-хрупкава.

На другия ден парченцата се измиват поне 4 – 5 пъти с вода, за да се отмие варта от тях. Идва ред и на същинската част. Сложете двата литра вода и захарта на котлона, докато се получи захарен разтвор и към него добавете тиквените парченца. Варете още 40 минути, а накрая добавете лимонената киселина и ванилията. Оставете тенджерата на котлона още 3 – 4 минути.

Вече готовият рачел се изсипва в бурканчета, които се обръщат с капачката надолу и се оставят така, докато изстинат. Съветваме ви да ги стерилизирате, за да удължите срока на годност на сладкото. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама