Лесна баклава с готови кори


Лесна баклава с готови кори
Снимка: iStock

До Коледа и Нова година остават броени дни и с приближаването на празниците настроението все повече и повече расте. Все пак кой не обича коледната идилия – цялото семейство, събрано около вкусна, домашно приготвена храна, весели разговори и смях? За създаването на това настроение обаче храната със сигурност е много важна, а вечерята трябва да завърши с десерт. В този ред на мисли домашната баклавата е перфектна за завършек на вечерта, а с рецептата, която сме ви приготвили днес, гостите няма как да не си оближат пръстите.

Рецепта за баклава

Необходими продукти:

  • 450 гр ядки (орехи, бадеми или лешници)
  • 500 гр готови кори
  • 2 пакета ванилова захар
  • 1 пакет канела
  • 250 гр масло

За сиропа:

  • 2 ч.ч захар
  • 2 ч.ч вода
  • 1 пакет ванилова захар

Баклава

Начин на приготвяне:

В кухненски робот се смилат ядките заедно с две-три супени лъжици захар. Когато са готови към тях се прибавят 2-та пакета ванилова захар, канелата и се разбърква добре. Маслото се разтапя и с него се намазва дъното на тавата, в която се нареждат две-три кори, поръсват се с масло и ядки и се редува така, докато корите и ядките не свършат. Накрая баклавата се реже на квадрати и се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна до получаване на златист загар.

Вижте още: Мисия успешна: Коледни сладки за нула време

През това време се приготвя заливката, като съставките се смесват и се оставят на котлона да поврят около пет минути. Готовият сироп се охлажда, докато баклавата се изпече, а след това тя се залива с него. Вече готовата баклава се оставя настрани за една нощ, за да може да поема сиропа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама