До Коледа и Нова година остават броени дни и с приближаването на празниците настроението все повече и повече расте. Все пак кой не обича коледната идилия – цялото семейство, събрано около вкусна, домашно приготвена храна, весели разговори и смях? За създаването на това настроение обаче храната със сигурност е много важна, а вечерята трябва да завърши с десерт. В този ред на мисли домашната баклавата е перфектна за завършек на вечерта, а с рецептата, която сме ви приготвили днес, гостите няма как да не си оближат пръстите.
Рецепта за баклава
Необходими продукти:
- 450 гр ядки (орехи, бадеми или лешници)
- 500 гр готови кори
- 2 пакета ванилова захар
- 1 пакет канела
- 250 гр масло
За сиропа:
- 2 ч.ч захар
- 2 ч.ч вода
- 1 пакет ванилова захар
Начин на приготвяне:
В кухненски робот се смилат ядките заедно с две-три супени лъжици захар. Когато са готови към тях се прибавят 2-та пакета ванилова захар, канелата и се разбърква добре. Маслото се разтапя и с него се намазва дъното на тавата, в която се нареждат две-три кори, поръсват се с масло и ядки и се редува така, докато корите и ядките не свършат. Накрая баклавата се реже на квадрати и се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна до получаване на златист загар.
Вижте още: Мисия успешна: Коледни сладки за нула време
През това време се приготвя заливката, като съставките се смесват и се оставят на котлона да поврят около пет минути. Готовият сироп се охлажда, докато баклавата се изпече, а след това тя се залива с него. Вече готовата баклава се оставя настрани за една нощ, за да може да поема сиропа.