Oбичам съчетанието на леща и ядки, най-вече орехи. За мен те се допълват по много неустоим начин.
Необходими продукти:
200 г суха леща или 600-650 г сварена, най-добре черна, френска или зелена
150 г смлени орехи
3 шепи нарязан пресен спанак
1 1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. хималайска сол
2 големи скилидки чесън, пресовани
3-4 с.л. олио
3 ч.л. суха мащерка
1 ч.л. сушен риган
3 ч.л. ленено семе или 1-2 с.л. нахутено брашно - за сплотяване на сместа
Начин на приготвяне:
Лещата се накисва за 2-3 часа най-малко. Може и за 6 часа или за през нощта. Така се сварява по-бързо, а и е по-полезна. Изплаква се и се слага да се вари, покрита с вода, с 1-2 лъжици олио. В зависимост от сорта и продължителността на накисване, сваряването е за различно време. Опитайте след 30 минути. Не бива да се разварява. Към края на варенето добавете 1 ч.л. сол.
Загряваме олиото и поставяме смачкания чесън. Разбърква се за минута и се добавя нарязаният спанак. Разбъркваме няколко пъти. Спанакът леко да намали обема си, но да запази зеления цвят.
Към сварената и отцедена леща добавяме спанака, орехите, солта, черния пипер, мащерката, ригана и добре разбъркваме. Ако е необходимо, добавяме сол и някоя от съставките за сгъстяване на сместа - ленено или нахутено брашно. Не добавяйте цялото количество наведнъж. Разбъркайте и изчакайте няколко минути. Ако прецените, че не може да оформите топчета, добавете още и отново разбъркайте.
Загрейте фурната на 170 С. С помощта на малка лъжица загребвайте топчета и поставяйте в тава, покрита с пекарска хартия. Може да оформите и с влажни ръце.
В зависимост от големината печете по около 10-15 минути от двете страни. Сервирайте със салата от рукола, леко объркана със зехтин. Добавете мариновани вишни по желание.
Източник: vkusnosbety.blogspot.com