Обичате ли леща и ориз? Ето една интересна рецепта, която ги комбинира перфектно.
Необходими продукти за 6 порции:
4 глави лук
150 мл зехтин
3 скилидки чесън
1 чаша дългозърнест ориз
1 1/2 чаши леща
600 мл вода
1 ½ кубчета зеленчуков бульон
1/2 с.л. млян кимион
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. млян бахар
олио за пържене
за сервиране
кисело мляко
листа джоджен или мента
щипка черен пипер
парче червена чушка
пресен кориандър или магданоз
резени лимон
Начин на приготвяне:
Нарежете глава лук на полумесеци, запържете го в дълбок тиган със 150 мл зехтин, заедно с чесъна. Прибавете ориза, а малко по-късно – и лещата.
Смесете канелата, кимиона, бахара, изсипете ги в тигана. Налейте водата, овкусете с бульона. Захлупете, намалете огъня и оставете да къкри.
Нарежете останалия лук на тънки полумесеци. Изпържете го в нагорещеното олио до златисто-кафяво. Отцедете го върху домакинска хартия.
Разбъркайте млякото с нарязания джоджен и черния пипер.
Сервирайте ястието с пържения лук и с млякото.
Източник: vremezagotvene.bg