Aроматни лешникови топчета. Имат структура на познатите ни ореховки, но са с наситен лешников вкус.
Необходими продукти за около 50-60 броя:
3 яйчни белтъка
250 гр пудра захар
1 ампула ванилия на д-р Йоткер
1 ч.л.канела
300 гр смлени лешници
100 гр цели лешници
Начин на приготвяне:
Белтъците се разбиват на сняг. Захарта се сипва с ръсене и разбиването продължава, докато се получат лъскави твърди върхове. Добавя се ванилията. Отделят се около 4-5 с.л. за шприцоване. Към останалата част се прибавя канелата и смлените лешници. Разбърква се с лъжица.
Фурната се загрява на 100 градуса с обдухване или 120 - без.
От получената смес с леко навлажнени ръце се оформят еднакви топчета - колкото средно голям орех. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене. Отгоре се шприцова заделеният разбит белтък. Тъй като е изминало известно време, по-добре е да го разбиете отново, за да се получи красива, стегната розичка.
Отгоре слагате по един цял лешник. Печете около 20-30 минути, като внимавате да не потъмнее белтъкът. Охлаждат се върху решетка.
Източник: vkusnosbety.blogspot.bg