Комбинацията праскови и маскарпоне се е превърнала в точно толкова класическа, колкото е комбинацията на банани и фъстъчено масло или пък шоколад и мента. Точно комбинацията на праскови и маскарпоне стои в основата на този толкова лесен и свеж десерт - сладкиш с праскови и маскарпоне.
Необходими продукти:
24 броя бишкоти
400 грама маскарпоне
100 мл сладкарска сметана
2 супени лъжици пудра захар
1 брой лимон
6 броя праскови
желатин
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за лесен сладкиш с праскови и маскарпоне е подготовката на крема. Разбивате сметаната, след което към нея подавяте сиренето маскарпоне и захарта, а накрая и сока на лимона и отново разбивате. Обелвате и нарязвате прасковите на ивици. Имайте предвид, че е добре да използвате добре узрели сочни плодове.
В предвидената от вас форма или тава, нареждате ред от бишкотите, намазвате с крема и върху него нареждате половината от нарязаните плодове. Върху плодовете нареждате останалите бишкоти, отново крем и праскови.
Третата стъпка, желирането на плодовете, е по желание, за да бъде сладкишът с праскови, маскарпоне и бишкоти още по-апетитен. Разтопявате желатина на водна баня, следвайки инструкциите на опаковката. След като разтопения желатин изстине намазвате с четка сладкиша, това помага да се запази апетитния свеж вид на плодовете. Прибирате сладкиша за една нощ или за 4-5 часа в хладилника, като е добре да намажете с желатин още 2-3 пъти на интервали от по 30 минути, за да стане желатиновото покритие по-плътно.
След като сладкишът с праскови, маскарпоне и бишкоти престои няколко часа в хладилника е готов за сервиране. Може да поръсите с листа прясна мента или маточина, за да бъде сладкишът още по-свеж.
Източник: supichka.com