Зарадвайте семейството си с тази по-лека версия на класическия коледен кейк, пълен с празнични подправки и сочни плодове.
Необходими продукти за коледен кейк:
4 с.л. ром или бренди
сок от един изцеден портокал
600 г микс от сушени плодове (стафиди, кайсии, череши, боровинки)
200 г масло, много меко
200 г пудра захар
4 яйца
50 г смлени бадеми
200 г обикновено брашно
100 г ядки пекан или цели обелени бадеми, нарязани
100 г захаросани кори, нарязани
75 г кристализиран или захаросан джинджифил, нарязан
Вижте още: Много вкусни нюрнбергски меденки
За украсата:
сладко от кайсии
Начин на приготвяне:
Сложете рома, портокаловата кора и сока и смесените сушени плодове в купа и разбъркайте. Оставете да кисне една нощ.
Загрейте фурната до 170C на вентилатор. Постелете форма за торта с хартия за печене. Разбийте заедно маслото и захарта, докато станат светли и пухкави. Разбийте едно по едно яйцата, след това добавете бадемите и брашното. Добавете щипка сол и добавете накиснатата плодова смес (и останалата течност в купата), заедно с ядките, захаросаната кора и джинджифила. Изсипете сместа във формата и заравнете повърхността.
Печете 1 час, след това намалете фурната на 150C/130C вентилатор/газ 2 и печете още 2 часа. Проверете тортата, за да видите дали се отдръпва от стените на формата и се усеща твърда отгоре. Ако е необходимо, продължете да готвите още 15 минути. Извадете тортата и изчакайте да се охлади
За украса намажете тортата със сладко от кайсии и подредете отгоре захаросани плодове по избор.