Лека салата със спанак и кедрови ядки


Лека салата със спанак и кедрови ядки

Една лека и свежа салата, бърза за приготвяне и много полезна.

Кедровите ядки съдържат ценни полезни вещества, витамини и минерали. Друго тяхно важно качество, особено за веганите, е, че са ядките с най-много протеини - на 100 г ядки - 30 гр протеини. А също така имат повече аминокиселини, отколкото месото и млякото.

Специалистите съветват все пак дневната доза да не превишава 50 грама.

Необходими продукти за около 2 малки салати:

2-3 шепи пресни млади листенца от спанак, най-добре е да използвате бейби, ако има откъде да го купите.

2-3 с.л. кедрови ядки

1/2 много добре измит лимон, нарязан първо на тънки кръгчета, после на 8 парченца всяко кръгче

2 филии хляб за тостер

1 с.л. масло

1/2 чаена лъжичка чесън на прах или 1 скилидка пресован чесън

За дресинга:

сокът на 1 лимон

2 с.л. зехтин

1 ч.л. горчица

по желание: стрък ситно накълцан пресен копър

Начин на приготвяне:

В дъното на купата, където ще приготвяте салатата, сипете продуктите за дресинга и с вилица разбийте.

Измийте и отцедете добре спанака, може да го поставите в чиста кърпа и леко да разтръскате -така излишната вода по листенцата ще попие в кърпата. Прибавете спанака и лимоновите парченца към дресинга и леко разбъркайте.

За приготвянето на крутоните: Загрейте тефлонов тиган, смесете маслото с чесновия прах или смляната скилидка и намажете филийките от двете страни. Нарежете на малки хапчици. Печете в тигана, с постоянно разбъркване, докато порозовеят.

Преди сервиране поръсете с кедрови ядки, редуцирано балсамико и крутони.

Източник: vkusnosbety.blogspot.bg

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама