Една лека и свежа салата, бърза за приготвяне и много полезна.
Кедровите ядки съдържат ценни полезни вещества, витамини и минерали. Друго тяхно важно качество, особено за веганите, е, че са ядките с най-много протеини - на 100 г ядки - 30 гр протеини. А също така имат повече аминокиселини, отколкото месото и млякото.
Специалистите съветват все пак дневната доза да не превишава 50 грама.
Необходими продукти за около 2 малки салати:
2-3 шепи пресни млади листенца от спанак, най-добре е да използвате бейби, ако има откъде да го купите.
2-3 с.л. кедрови ядки
1/2 много добре измит лимон, нарязан първо на тънки кръгчета, после на 8 парченца всяко кръгче
2 филии хляб за тостер
1 с.л. масло
1/2 чаена лъжичка чесън на прах или 1 скилидка пресован чесън
За дресинга:
сокът на 1 лимон
2 с.л. зехтин
1 ч.л. горчица
по желание: стрък ситно накълцан пресен копър
Начин на приготвяне:
В дъното на купата, където ще приготвяте салатата, сипете продуктите за дресинга и с вилица разбийте.
Измийте и отцедете добре спанака, може да го поставите в чиста кърпа и леко да разтръскате -така излишната вода по листенцата ще попие в кърпата. Прибавете спанака и лимоновите парченца към дресинга и леко разбъркайте.
За приготвянето на крутоните: Загрейте тефлонов тиган, смесете маслото с чесновия прах или смляната скилидка и намажете филийките от двете страни. Нарежете на малки хапчици. Печете в тигана, с постоянно разбъркване, докато порозовеят.
Преди сервиране поръсете с кедрови ядки, редуцирано балсамико и крутони.
Източник: vkusnosbety.blogspot.bg