Много са апетитни и вкусни, а и лесни за изпълнение, това ги прави чудесен избор за обяд или вечеря.
Необходими продукти:
около 600 гр. кайма (смес телешко и свинско),
1 кафена чаша ориз
1 яйце
2 щипки чубрица
1 ½ глави лук
5 с.л. олио
2 домата (или 5-6 с.л. доматено пюре)
1 морков
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
половин дафинов лист
черен пипер
сол на вкус
няколко стръка магданоз (пожелание)
Начин на приготвяне:
Прибавете към каймата почистения и измит ориз, половин глава ситно нарязан лук, яйцето и стритата чубрица. Измесете я и оформете кюфтенца, които оставете да престоят 15-тина минути.
В това време, нарежете една глава лук на ситно. Загрейте олиото, прибавете лука и нарязания на ситно морков. След като лукът стане зластист, добавете настърганите домати (или доматеното пюре). Поръсете с брашното и червения пипер и разбърквайки, за да не стане на бучки, долейте малко гореща вода. Щом соса започне да ври, пуснете кюфтенцата в него. След като ги пуснете в тенджерата, сосът трябва да ги покрива, ако не е така, долейте още малко водичка. Прибавете дафиновия лист, сол и черен пипер на вкус и оставете ястието да къкри на тих огън, докато соса се сгъсти и кюфтенцата станат готови.
Когато ястието е готово, отдръпнете от огъня и поръсете със ситно нарязан магданоз.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com