Една любима рецепта на много българи.
Необходими продукти:
около 500 гр кайма (смес 50:50 телешка и свинска)
1 малка кафена чашка ориз
1 глава кромид лук
сол на вкус
щипка черен пипер
1/2 ч.л. млян кимион
1-2 щипки чубрица
1 яйце
за соса:
1 морков
половин малка глава целина
1 глава лук
500 мл вода
1 яйчен жълтък (или два, ако искате по-богат сос)
1 с.л. брашно
1 ч.ч. (150 ml) кисело мляко
сока на половин лимон
Начин на приготвяне:
Замесете каймата със ситно нарязания лук, яйцето, ориза и пдправките. Оставете я покрита в хладилник за 20-30 минути. После оформете кюфтета.
Сложете водата да заври и пуснете в нея зеленчуците нарязани на едро. Варете до готовност, след което ги извадете от бульона и ги пасирайте с пасатор.
Докато зеленчуците се варят, в дълбок тиган на котлона, загрейте 2 с.л. зехтин за готвене (или олио). Добавете кюфтетата и гответе, като отвреме навреме разклащате тигана или обръщате кюфтецата с вилица, докато станат леко златисти.
Пуснете така приготвените кюфтенца във врящия бульон (от който вече сте извадили зеленчуците) и оставете да се готвят на тих огън до готовност.
Разбъркайте в купичка брашното, жълтъка и киселото мляко, до еднородна смес и разредете с малко от бульона при непрекъснато разбъркване. Постепенно, с разбъркване прибавете при бульона съдържанието на купичката, както и пасираните зеленчуци и варете получения сос, докато се сгъсти. Накрая прибавете лимоновия сок, поръсете с щипка черен пипер, разбъркайте и оттеглете от огъня.
Сервирайте 3 кюфтенца на порция, полети със соса. Пожелание, накрая поръсете със ситно нарязан магданоз.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg