Една интересна рецепта с любимите ни кюфтенца.
Необходими продукти:
За кюфтенцата:
около 250 гр свински гърди без кост, смлени на кайма
около 250 гр смляно телешко месо
1 яйце
1 с.л. галета
1 с.л. майонеза
1 с.л. ситно накълцан пресен джоджен
1 не много голяма глава лук, ситно нарязана
кимион
ситно накълцан магданоз
сол и черен пипер на вкус
още галета за овалване на кюфтенцата
мазнина за пържене
За соса:
около 400 гр домати, обелени и настъргани (може да използвате и консерва)
2-3 с.л. доматено пюре
около 100 мл вода
1 с.л. ситно нарязан пресен босилек
5-6 скилидки чесън
2-3 с.л. зехтин
малко парченце дафинов лист (около 0,5 см)
ситно нарязан магданоз
щипка бял пипер
сол на вкус
4 малки патладжанчета или 2 по-големи
брашно за овалване
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Продуктите за кюфтетата се слагат в купа и се омесват много добре. С навлажнени ръце се оформят кюфтенца, големи колкото орехчета, овалват се в галета и се изпържват в сгорещено олио.
Патладжаните се измиват, почистват от дръжките и режат на шайбички с дебелина около 1 см. Посоляват се и се оставят за 15-тина минути да им изтече горчивият сок и после се изплакват с вода. Шайбите патладжан се овалват в брашно и се изпържват в сгорещено олио.
В тенджера или дълбок голям тиган се слагат настърганите домати, водата, доматеното пюре, зехтина, дафиновия лист, щипка бял пипер и сол на вкус и се поставвят на умерен котлон да заври сместа. Когато сосът се сгъсти, се прибавят скилидките чесън, предварително обелени, смачкани (аз го правя с плоската част на ножа) и накълцани на едро. Добавят се босилека, изпържените кюфтенца и изпържения патладжан и нарязаните на половинки чери доматчета. Ястието се оставя да поври 10-тина минути на слаб огън. После котлона се изключва и в ястието се добавя ситно накълцан магданоз.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg