Тази супа се приготвя сравнително бързо, което е предимство, когато човек не разполага с много време, освен това е и вкусна.
Необходими продукти:
5-6 картофа (не от много големите, по-скоро среден размер)
около 200 гр почистен и добре измит спанак
3 моркова (средна големина)
1 глава лук
2-3 стръка пресен лук
1-2 стръка пресен чесън
1/2 малка връзка магданоз
3-4 с.л. ориз
1 к.ч. доматен сок
2-3 с.л. олио
щипка джоджен
щипка черен пипер
сол на вкус
За гарниране:
натрошено бяло саламурено сирене
Начин на приготвяне:
Сложете около 2,5 л. вода на котлона да заври.
Обелете, измийте картофите, нарежете ги на едро. Обелете лука и го нарежете.
Пуснете картофите и лука във врящата вода.
После обелете морковите, нарежете ги и ги сложете и тях в тенджерата.
Прибавете олиото, сол и оставете да ври до полуготовност на картофите.
В това време, почистете и нарежете пресния лук и чесън. Нарежете изчистения и измит спанак. Не е необходимо да се престаравате с рязането, може и по-едричко, защото супата ще се пасира после. Прибавете зеленчуците към супата.
Добавете ориза, джоджена, черния пипер и доматения сок.
Доварете супата, до пълна готовност на картофите и ориза.
Оттеглете от огъня. Добавете ситно нарязания магданоз.
С електрически пасатор, пасирайте супата до еднородност и гладкост.
Ако се е получила много гъста за вашия вкус, може да добавите мъничко вода и да оставите на котлона за още 2-3 минутки.
Сервирайте топла с натрошено сирене, като добавка.
Ако желаете може да добавите и крутони.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg