Вкусна супичка за студеното време.
Необходими продукти:
1 тиквичка (2 малки)
2-3 картофа
1 глава лук
20-30 гр настърган Пармезан
морска сол
прясно смлян бял пипер
магданоз
зехтин
100 мл прясно мляко
едро натрошен червен пипер
за крутоните:
4-5 филии сух хляб
2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
3-4 с. л. зехтин
1 с. л. сух копър
Начин на приготвяне:
Картофите, обелени, тиквичката и лукът се нарязват на кубчета и се слагат на котлона в 1,5-2 л вода да се варят.
Когато омекнат достатъчно, за да могат да се пасират, се подправят със солта, белия пипер и магданоза.
Супата се пасира и се добавят Пармезана, прясното мляко и 1-2 с. л .зехтин.
Ври още около 3-4 минути и се маха от котлона.
Поръсва се с червения пипер.
Начин на приготвяне на крутоните:
Хлябът се нарязва на кубчета и се слага в тавичка.
Наръсва се с чесъна, зехтина и копъра и добре се разбърква, за да полепнат подправките.
Пекат се в умерена фурна за около 10 минути, за да станат златисти.
Източник: hihonas.blogspot.com