В това студено имаме нужда от топла супичка, затова ви предлагаме едина вкъсна рецепта, която включва червена леща.
Необходими продукти:
200 гр червена леща
200 гр моркови
1 голям картоф
1 малка глава червен лук
4 скилидки чесън
2-3 с.л. зехтин
щипка кимион
щипка лют червен пипер
щипка джинджифил
щипка сух кориандър
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситно, обелете и смачкайте с плоската част на ножа скилидките чесън.
Загрейте на котлона зехтина, прибавете лука и го задушете, докато стане прозрачен. Прибавете чесъна и кимиона и след няколко секунди добавете около 2 литра гореща вода или зеленчуков бульон.
Когато заври, прибавете нарязаните на кубчета картоф и моркови. Оставете да къкри на бавен огън.
Когато зеленчуците почти са сварени, добавете червената леща и останалите подправки. Оставете да ври на слаб огън около 10-15 минути или докато лещата напълно омекне, след което оттеглете тенджерата от котлона.
Пасирайте с пасатор до гладкост.
По желание поръсете преди сервиране супата с малко нарязан магданоз или листенца пресен кориандър.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg