Много простичък, лесен и вкусен летен крем.
Необходими продукти:
500 гр цедено кисело мляко (2 кофички по 250 гр)
200 гр заквасена сметана
1 ампула ванилова есенция
2 с.л. сироп амарето
пудра захар на вкус
3-4 сини сливи
1 ч.л. желатин
топинг:
400 гр праскови, 3 с.л. кристална захар, 1 ч.л. желатин
Начин на приготвяне:
Сложете в купа млякото и сметаната. Прибавете ароматите - ванилия и амарето, както и пудра захар, толкова, че да отговаря на вашия вкус за сладост. Измийте, разполовете и махнете костилките на сините сливи. Нарежете ги на малки парченца и ги прибавете към крема. Разбъркайте много добре.
Можете да замените ароматите с други, например лимонова есенция.
Залейте желатина с малко студена вода и когато набъбне го сложете на водна баня при слаб огън и непрекъснато разбъркване докато се разтвори. Когато поизстине, но е все още топъл, го прибавете към сместа и разбъркайте много добре. Разсипете крема в подготвените купички или чаши. Приберете го в хладилника да стегне.
Когато избирате цедено кисело мляко за този крем, купете от по-гъстите. Ако е от видовете, които са малко по-воднисти (или пък ако си го цедите сами вкъщи), може да се наложи да увеличите малко количеството на желатина.
След като кремът стегне, пригответе топинга, като обелите прасковите и ги смелите с блендер на каша. Ако нямате блендер, ги нарежете на парчета и ги сложете в съдинка, след което с ръчна преса (за мачкане на картофи за картофено пюре) мачкайте, докато станат на пюре.
Сложете пюрираните праскови в малка тенджерка, прибавете захарта и ги сложете на котлона на среден огън. Бъркайте докато захарта се разтвори и сместа се сгорещи, но без да завира. Ако прекалено се сгорещи, просто оставете лекичко да поизстине, целта е да се получи доста топла смес. Прибавете в нея желатина и разбъркайте много добре, оставете да изстине напълно. Разсипете в съдинките върху млечния слой и приберете в хладилник да стегне.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com